Obama wil helpen bij oplossen kwestie-Kashmir

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag India en Pakistan hulp aangeboden om een oplossing te vinden voor hun geschil over Kashmir. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten geen oplossing kunnen opleggen, maar 'wij zijn gaarne bereid iedere rol te vervullen die de partijen gepast vinden', zei hij op een persconferentie na besprekingen met de Indiase premier Manmohan Singh.

Kashmir vormt het belangrijkste punt van wrijving tussen India en Pakistan. In de overwegend islamitische Himalaya-regio vechten rebellen voor onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan. Pakistan dringt regelmatig aan op tussenkomst van buitenaf, maar India is fel tegen en de VS houden zich afzijdig.

Singh zei dat een sterk en gematigd Pakistan in het belang is van India en de regio. Maar India kan niet met Pakistan onderhandelingen voeren zo lang Pakistans 'terreurmachine actiever is dan ooit'. India beschuldigt Pakistaanse inlichtingendiensten van steun aan militanten die terreuraanslagen plegen in India, zoals die van november 2008 in Mumbai.

De VS wil India en Pakistan dichter bij elkaar brengen omdat dit kan helpen Afghanistan te stabiliseren. Als de spanningen afnemen, hoopt Washington dat Pakistan meer troepen naar het westen kan verplaatsen om militanten aan de Afghaanse grens te bestrijden. Bovendien is de angst voor groeiende Indiase invloed in Afghanistan een van de redenen waarom Pakistaanse geheime diensten de Taliban zouden steunen.


Obama wil helpen met oplossen geschil over Kashmir (Foto: Novum)