Poolse priester zet grootste Jezusbeeld neer

Een Poolse priester staat op het punt zijn droom te verwezenlijken: het plaatsen van het grootste Jezusbeeld ter wereld in een kleine stad in het westen van Polen.

Het beeld, dat met 51 meter, ruim tien meter hoger is dan het iconische beeld van Jezus de Verlosser in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, zou vrijdag geplaatst worden. Door harde wind konden echter niet alle delen van het lichaam door de kranen omhoog getild worden. Zaterdag zullen de werklieden het nog een keer proberen. Het beeld heeft omgerekend ongeveer één miljoen euro gekost, bijeengebracht door gelovigen.

Veel Polen schamen zich voor het project en beschuldigen de priester van megalomanie. Maar de inwoners van de stad Swiebodzin zijn blij met de komst van het beeld. Ze hopen dat het de economie ten goede komt als katholieken de stad op hun pelgrimsroutes hebben ingepast. Ook verwachten ze dat veel Duitsers -over het algemeen veel minder gelovig dan Polen- het beeld uit nieuwsgierigheid zullen bezoeken, met de grens op 45 kilometer afstand verwijderd.

Maciej Czerniewski (45) heeft een kleine sigarenwinkel tegenover de plek van het beeld. Hij is blij met de inkomsten, maar schaamt zich voor het project. "Over het algemeen interesseert dit project me niet, maar ik had liever in een normaal land gewoond", zegt hij. "We hebben slechte wegen, slechte infrastructuur, maar de meeste monumenten ter wereld en nu de grootste Jezus ter wereld."

Priester Sylwester Zawadzki wilde vrijdag niet met de media praten. Volgens de werklieden is hij 'bezorgd' over de gang van zaken. Er waren tegenslagen: vergunningen stonden op de tocht en Zawadzki kreeg een hartaanval. Hij herstelde en kreeg het project weer op de rails. Maar toen bleken de kranen niet groot genoeg en vrijdag was de wind te sterk. "Morgenochtend om zeven uur gaan we het nog een keer proberen", zei een van de werklieden tegen verslaggevers. Terwijl hij dat zei, vertrok de priester -die de hele dag op de plek van het beeld had doorgebracht- stilletjes in een zilvergrijze Mercedes.


Jezusbeeld nog niet af (Foto: Novum)