Nog stilte voor de storm op ABC-eilanden

Aruba, Bonaire en Curaçao hebben nog weinig last van orkaan Tomas. De staart van de orkaan trekt waarschijnlijk pas maandagavond (lokale tijd) ten noorden langs de eilanden. Eerder werd verwacht dat de orkaan al zondagavond langs de ABC-eilanden zou langstrekken. Dat meldt een woordvoerder van het Meteorological Department Curaçao.

Zondagochtend was er wel onweer tijdens de jaarlijkse Fatum Loop op Curaçao, maar veel last hadden de deelnemers hiervan volgens de zegsman niet. De deining op het water voor de kust van de eilanden is zondag wel toegenomen. Mensen die kleine boten of andere bezittingen nabij de kust hebben, worden geadviseerd rekening met de deining te houden. Golven kunnen twee tot drie meter hoog worden.

Zaterdagmiddag maakte minister-president van Curaçao Gerrit Schotte bekend dat een rampenteam in staat van paraatheid was gebracht. Voor direct gevaar wordt niet gevreesd, wel werden schuilplekken gereed gemaakt. Vissers en surfers werden opgeroepen niet de zee op te gaan, omdat de kustwacht de handen vol heeft.

Het meteorologisch instituut op Curaçao verwacht nu dat Tomas maandag vanaf 20.00 uur zo'n 350 kilometer ten noorden van de eilanden, als een categorie 1 orkaan, zal langstrekken. Hierbij wordt verwacht dat er in 24 uur tussen de 50 en 88 millimeter regen kan vallen. Ook wordt rekening gehouden met onweer.

De orkaan -die toen nog een tropische storm was- zorgde in Barbados al voor schade aan huizen en elektriciteitsmasten. Op het eiland Saint Lucia werden zaterdag twee luchthavens gesloten.

Tomas beweegt zich onder meer richting het in januari door een zware aardebeving getroffen Haïti. De windsnelheden van de orkaan kunnen volgens het Amerikaanse orkaancentrum in Miami mogelijk oplopen tot 185 kilometer per uur. Tomas is de twaalfde orkaan dit seizoen.


Orkaan Tomas (Foto: Novum)