'Bin Laden-tape lijkt echt'

De onlangs opgedoken geluidsopname waarin Al-Qaidaleider Osama bin Laden Frankrijk bedreigt lijkt echt te zijn, heeft het Franse ministerie van buitenlandse zaken donderdag gezegd.

In de boodschap dreigt Bin Laden Franse burgers te doden, als vergelding voor de Franse betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan en een recente Franse wet die gezichtsbedekkende kleding zoals boerka's en nikabs verbiedt.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de authenticiteit van het bandje op grond van 'initiële verificaties als vaststaand kan worden beschouwd'. De boodschap 'bevestigt alleen die realiteit van de terreurdreiging', zegt woordvoerder Bernard Valero.

Frankrijk en andere Europese landen zijn na een reeks terreurwaarschuwingen extra alert op mogelijke aanslagen. De speculaties over de oorsprong van de terreurdreiging concentreren zich op de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, die in september vijf Fransen en twee andere buitenlanders heeft ontvoerd in Niger en hen waarschijnlijk gevangen houdt in Mali.