BA-topman klaagt over veiligheidseisen luchthavens

De Verenigde Staten stellen buitensporige eisen door te verlangen dat vliegtuigpassagiers op de luchthaven hun schoenen voor controle uittrekken en hun laptops laten doorlichten. Dergelijke veiligheidsregels zijn namelijk niet ingesteld voor binnenlandse Amerikaanse vluchten. Dat heeft Martin Broughton, de voorzitter van British Airways, dinsdag gezegd.

Dergelijke maatregelen zijn 'volledig overbodig', aldus de topman. "Amerika doet intern niet veel zaken waarvan ze eisen dat wij ze doen", zei Broughton. "Dat moeten we niet toelaten. We moeten zeggen: 'We doen alleen die zaken die wij essentieel achten en die jullie Amerikanen essentieel achten'."

Volgens Broughton moeten de Britse autoriteiten niet 'iedere keer buigen voor de Amerikanen als zij iets willen'. "We weten allemaal dat er een groot aantal elementen in het veiligheidsprogramma volledig overbodig is en die moeten worden weggefilterd."

"Neem de iPad: ze hebben nog altijd niet besloten of het een laptop is of niet. Dus op sommige vliegvelden vinden ze dat je hem tevoorschijn moet halen en op andere niet."

De veiligheid op luchthavens wordt gehandhaafd volgens regels die door de Amerikaanse, Europese en binnenlandse autoriteiten zijn vastgesteld. "Er zijn aspecten die voor iedereen frustrerend zijn, maar iedereen begrijpt dat we de veiligheid van de passagiers moeten waarborgen", aldus Colin Matthews, directeur van BAA PLC, het bedrijf dat de luchthaven Heathrow bezit.

Alan West, de minister van veiligheid in het vorige Britse kabinet, onderschreef de klachten van Broughton echter en zei dat een multinationale overeenkomst de controles 'veel minder bezwaarlijk' kan maken. "De ene eis werd op de andere eis gestapeld en ik moet nog overtuigd worden van het belang van al deze lagen", zei hij tegen de BBC.

"Ik denk dat er nog eens goed over nagedacht moet worden, omdat ik denk dat we veel te ver zijn gegaan. Er zijn te veel lagen, te veel tegenstrijdigheden."