Vulkaan Merapi barst uit

De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java staat op uitbarsten. Gevreesd wordt voor een zeer grote en heftige eruptie. Dit hebben vulkanologen dinsdag gezegd. Ruim elfduizend inwoners van dorpen aan de zuidzijde van de vulkaan is aangeraden zich voor te bereiden op evacuatie. Enkele honderden -meest kinderen en bejaarden- zijn al elders ondergebracht. De Merapi is de afgelopen week steeds actiever geworden. De alarmfase is om die reden in de hoogste stand gezet, zei vulkanoloog Surono.

De Merapi is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De laatste keer dat de Merapi tot uitbarsting kwam was in 2006. Er vielen toen twee doden. In de buurt van de vulkaan wonen rond de veertigduizend mensen. Het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Rampenbestrijding heeft berekend dat als de Merapi nu tot uitbarsting komt het magma langs de zuidelijke flank naar beneden komt.

Update 15.59 uur

De vulkaan Merapi, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, is uitgebarsten. Duizenden mensen zijn al geëvacueerd, maar zo'n dertienduizend mensen wachten nog op evacuatie. Vulkanoloog Suruono vreest voor een enorme eruptie door de hoge druk die is opgebouwd.  De vulkaan spuit momenteel hete as en stenen de lucht in.

Bekijk hier een webcam die nabij de vulkaan staat, en volg de Merapi ook op ons forum.


Indonesiërs worden geëvacueerd vanwege uitbarsting Merapi (Foto: Novum)