IsraŽl wil weer met Palestijnen praten

De Palestijnen moeten geen eenzijdige actie ondernemen, maar opnieuw aanschuiven bij de vredesgesprekken. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd.

Zijn uitspraken tonen de groeiende onrust over 'plan B' van de Palestijnse leiders; de internationale gemeenschap zonder instemming van Israël om erkenning van hun onafhankelijke staat vragen.

De vredesonderhandelingen werden na een paar weken al onderbroken, als gevolg van de beslissing van Israël om de bouwstop niet te verlengen en door te gaan met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen willen alleen met Israël onderhandelen als de bouwstop opnieuw wordt ingevoerd.

In die voortdurende impasse hebben de Palestijnen nu laten weten dat ze overwegen om Israël te passeren en erkenning aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te vragen van een Palestijnse staat op de Westelijk Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem -gebieden die de joodse staat innam tijdens de oorlog in 1967.

Netanyahu riep de Palestijnen zondag op om 'hun verplichting na te komen en deel te nemen aan directe onderhandelingen'. "Ik denk dat iedere poging om het probleem te omzeilen door naar de internationale gemeenschap te stappen niet realistisch is en werkelijke vrede op geen elke manier dichterbij brengt", zei Netanyahu. "Vrede kan alleen bewerkstelligd worden door directe gesprekken." Hij zei zich nog steeds in te willen zetten om binnen een jaar een overeenkomst met de Palestijnen te hebben, het door Washington gestelde doel.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat verwierp de kritiek van Netanyahu door te stellen dat juist Israël eenzijdig handelt door het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Er wordt overigens niet verwacht dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor september 2011 eenzijdige actie zal ondernemen. Wel heeft hij topmedewerkers geïnstrueerd te beginnen met de voorbereiding voor opties anders dan de onderhandelingen met Israël.

Erkenning van de VN zou niet direct betekenen dat Israël zich moet terugtrekken uit de betwiste gebieden, maar het zou de Palestijnen wel meer diplomatieke speelruimte geven. Eenzijdige actie van Palestijnse kant zou echter ook kunnen betekenen dat Israël eenzijdig stappen onderneemt, zoals annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.


(Foto: Novum)