Bijna honderd Nederlanders vermist in buitenland

Tientallen Nederlanders worden langdurig vermist in het buitenland. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Het gaat om een kleine honderd mensen die nooit zijn teruggekeerd na een verblijf in een ander land. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken blijven hun dossiers altijd open. Het gaat om mensen die tijdens een reis verdwenen of moedwillig alle schepen achter zich verbrand hebben.

"Je kunt niet zeggen dat zo'n dossier is gesloten. Voor de familie is dat zeker niet het geval", zegt plaatsvervangend hoofd consulaire aangelegenheden Tessa Martens. Volgens haar moet altijd rekening worden gehouden met nieuwe informatie die op onverwachte momenten kan binnenkomen.

Het Nederlands Dagblad sprak met een aantal achterblijvers, mensen van wie een familielid nooit terugkeerde uit het buitenland. Zij blijven zich altijd afvragen wat er met hun familielid is gebeurd. De zus van een bijna 50-jarige man die anderhalf jaar geleden in Mexico verdween, stapte meteen in het vliegtuig naar Mexico toen zijn vermissing bekend werd. Haar broer is nog altijd spoorloos. "Ze hebben nooit iets van hem gevonden, geen papieren, geen kleding, helemaal niks."

De zus van een andere vermiste Nederlander wacht al achtentwintig jaar op nieuws over haar broer. Ze is naar de plek in Australië geweest waar hij voor het laatst een spoor heeft nagelaten. "Als het de plek is waar hij is gestorven, dan is het wel op een van de mooiste plaatsen op aarde." Toch is ze er niet zeker van dat haar broer is overleden.