'Orale seks veroorzaakt kanker'

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mannen die hun vrouwelijke partner regelmatig oraal verwennen, een verhoogd risico hebben op keel- en nekkanker. De boosdoener van deze kanker is het zogeheten Humaan Papillomavirus (HPV). Dit is hetzelfde virus dat bij vrouwen en meisjes baarmoederhalskanker veroorzaakt. Artsen dringen dan ook al jaren aan op een vaccinatie tegen HPV.

De overeenkomst tussen orale seks en keel- en nekkanker bij mannen werd ontdekt na een grootscheeps onderzoek in de VS en Europa. Hieruit is gebleken dat deze kankersoort de laatste jaren een grote vlucht heeft genomen. Werd twee decennia geleden nog slechts een op de vijf orale kankertypes veroorzaakt door HPV, heden ten dage is dat maar liefst de helft. Artsen pleiten er dan ook voor dat mannen en jongens zich hierin tegen laten inenten.

"Dit type kanker kwam voorheen voor bij mannen van in de zestig die hun hele leven rookten en dronken", verklaart oncoloog Dr. John Deeken. "Nu zijn er steeds meer jonge mannen met keel- en nekkanker die nog nooit van hun leven hebben gerookt." Volgens de experts is de toename te wijten aan de losbanderige seksuele moraal van tegenwoordig. Zij willen dan ook dat er betere voorlichting komt.