Grond Westermoskee mag bouwklaar worden gemaakt

De moskeevereniging Aya Sofia heeft toestemming gekregen om te beginnen aan de eerste fase van de bouw van de Westermoskee in Amsterdam-West. De grond waarop de moskee moet verrijzen mag bouwklaar worden gemaakt. Het is volgens een woordvoerder van stadsdeel Amsterdam West 'een klein stapje in de goede richting' in het prestigieuze en problematische bouwproject.

Aya Sofia wilde al eerder van start met de bouw van de moskee, maar het stadsdeel keurde het bouwveiligheidsplan niet goed. Dinsdag werd besloten dat iedere stap van het bouwplan individueel onder de loep wordt genomen. Omdat de grond nu bouwklaar mag worden gemaakt kunnen de eerste werkzaamheden beginnen.

De bouw van de Westermoskee is al jaren een hoofdpijndossier. Aya Sofia ligt overhoop met moederorganisatie Milli Görüs. Het stadsdeel en woningcorporatie Stadgenoot hebben beslag gelegd op het geld van Aya Sofia. De eerste symbolische paal op het Riva-terrein werd twee jaar geleden geslagen, maar daarna is er niet verder gebouwd.