Frankrijk staakt, Sarkozy blijft vastbesloten

Heel Frankrijk is in rep en roer en in steeds meer beroepssectoren breken stakingen uit. Gemaskerde jongeren raakten dinsdag slaags met de politie en staken in steden verspreid over het land brandjes aan. Franse luchtverkeersleiders legden het werk neer, met ernstige vertragingen en vele annuleringen tot gevolg.

President Nicolas Sarkozy is echter vastbesloten. Hij zei dinsdag het als zijn plicht te zien om de pensioenhervorming door te voeren. Daarnaast zwoer hij de 'raddraaiers' aan te pakken en de openbare orde te herstellen. Voorts betoogde de president dat het in een democratie niet aangaat dat olieraffinaderijen het werken onmogelijk wordt gemaakt waardoor benzinetekorten ontstaan. "Dat kan niet in een democratie waar mensen zijn die willen werken."

De demonstranten proberen te voorkomen dat het Franse parlement een wet aanneemt die de pensioengerechtigde leeftijd verhoogt van 60 naar 62 jaar. Velen vrezen dat dit een eerste stap zal zijn in de uitholling van de Franse sociale zekerheid, die uiteindelijk plaats zal maken voor een 'Amerikaans kapitalisme'.

De conservatieve regering van Sarkozy benadrukt dat een pensioengerechtigde leeftijd van 62 jaar nog altijd een van de laagste in Europa is, maar onder de hervorming gaat ook de leeftijd waarop iemand recht heeft op een volledig pensioen omhoog van 65 naar 67 jaar.

In Parijs liepen zo'n zestigduizend mensen in een protestmars van het Place d'Italie, in het zuiden van de stad, naar het Hotel des Invalides, waar Napoleon begraven ligt. De protestmars verliep vreedzaam, maar werd wel begeleid door tal van agenten. Minder rustig verliepen protestacties in andere steden, waar jongeren veelal de confrontatie met de politie zochten.

Door de demonstraties dreigt het wegverkeer ernstig te worden ontregeld. Automobilisten is aangeraden niet de weg op te gaan. Vrachtwagenchauffeurs hebben met blokkades een aantal doorgangswegen afgesloten. Ook werknemers van raffinaderijen hebben het werk neergelegd, waardoor steeds meer tankstations zonder benzine komen te zitten.