Aartsbisschop: 'Aids is rechtvaardigheid'

In het nieuwe boek 'Monseigneur Léonard - gesprekken', van de Belgische journalisten Dominique Minten en Louis Mahoux, doet aartsbisschop André-Joseph Léonard een aantal pittige uitspraken. Zo noemt hij de seksueel overdraagbare aandoening aids een soort van rechtvaardigheid.

Het boek is een bundel van gesprekken die de twee journalisten met de aartsbisschop hebben gevoerd over actuele zaken. De conservatieve aartsbisschop neemt hierin geen blad voor de mond, ondanks het controversiële karakter van de woorden die hij laat optekenen. Jürgen Mettepenningen, woordvoerder van de kerk, las de gesprekken na, en plaatste hier en daar zelfs 'gevarendriehoeken'. Dat weerhield Léonard er echter niet van een aantal uitspraken onaangepast te publiceren.

Zo noemt hij aids een 'immanente rechtvaardigheid'. Ter verduidelijking: in de psychologie staat 'immanente rechtvaardigheid' voor het idee dat regels die overtreden worden direct bestraft dienen te worden. De geleerde beschouwt niet alleen aids als een straf, maar ook de huidige klimaatproblemen en homoseksualiteit. Dat laatste veroordeelt hij als 'een verkeerd begrepen vorm van seksualiteit'.

Woordvoerder Mettepenningen begrijpt de reacties op zulke uitspraken, en snapt dat het publiek de geestelijke zo in de conservatieve hoek zal plaatsen. "Maar wat is conservatief? In de juiste zin van het woord is dat behouden wat moet behouden blijven en veranderen wat moet veranderen. Ik vind dat hij eerlijk is in wat hij schrijft en dat hij niet aarzelt om zijn standpunt weer te geven, al stelt hij zich zo natuurlijk kwetsbaar op."