Schnitzel aan moslims kost lerares de kop

De 59-jarige Ursula E. is maar liefst achttien jaar lerares wiskunde en kunst geweest op een kleine scholengemeenschap in het Duitse Betzdorf. Thans is de lerares ontslagen. Ze heeft een paar islamitische leerlingen een schnitzel voorgeschoteld waarin varkensvlees zat verwerkt.

"In de kantine stonden twee schotels met schnitzels", vertelt de gewezen lerares. "De ene schaal bevatte vier schnitzels, de andere elf. Hoewel ze niet waren gelabeld, heb ik het vlees onder een paar leerlingen verdeeld." Wat ze niet wist, was dat sommige schnitzels van varkens afstamden. Een negenjarige, islamitische leerling vroeg nog aan haar of zij wist wat voor soort vlees het eigenlijk was, maar kreeg een ontkennend antwoord.

De jongen liet het vlees liggen, terwijl een Turks meisje haar lap vlees aan een Duitse leerling gaf. Voor de lerares was hiermee de kous af, tot de moeder van het Turkse jongetje de volgende dag woedend aan de telefoon hing. Enkele dagen later had zich een groep van vijftien Turkse vaders en moeders op de school verzameld, die het ontslag van Ursula eisten.

Het schoolbestuur reageerde adequaat en stuurde de lerares direct met verlof. "Ik moest onmiddellijk de school verlaten. In een gesprek met het schoolbestuur werd voorgesteld mij te ontslaan."

De school met 302 leerlingen telt 45 moslimkinderen. Het schoolbestuur heeft schriftelijk verklaard voortaan naast vegetarisch voedsel uitsluitend kip- en rundvlees aan te bieden. Ursula heeft excuses aangeboden aan de ouders van het bewuste jongetje, maar tevergeefs. Ze zit inmiddels zeven maanden thuis en lijdt aan angststoornissen. Ze heeft gevraagd haar ontslag in te trekken, maar hier wil de school niets van weten. "Ze is niet ontslagen, ze zit ziek thuis", vertelt een woordvoerster. "Het hele incident is geen probleem meer. Daarbij hebben we gewoon weer varkensvlees op het menu gezet, dus ze is welkom."

Een filmpje van het incident is hier te bekijken