Matt Damon laat vierde Bourne-film gaan

Matt Damon speelt definitief niet mee in The Bourne Legacy. De afwezigheid van Damon blijkt echter niets met de afwezigheid van regisseur Paul Greengrass te maken te hebben. Jason Bourne komt gewoon helemaal niet in het scenario voor. Dat zegt regisseur Tony Gilroy tegen de Amerikaanse filmwebsite Hollywood Elsewhere.

Lange tijd was onduidelijk of Damon de hoofdrol van geheimagent Jason Bourne weer zou oppakken in de vierde film in de reeks. De acteur zei alleen te willen terugkeren als Greengrass de regie zou voeren, net als bij de vorige twee Bourne-films. Greengrass leek echter voorlopig geen zin te hebben in weer een Bourne-film en maakte eerst Green Zone, ook met Matt Damon, over de oorlog in Irak. Hij is nu bezig met het oorlogsdrama They Marched into Sunlight, dat zich afspeelt in Vietnam.

Hoewel het boek The Bourne Legacy wel Jason Bourne als hoofdrolspeler heeft, gooit de film het over een heel andere boeg. "Het script is helemaal nieuw", zegt Gilroy. "Het is geen reboot of remake van de filmserie. Niemand vervangt Matt Damon. Er komt een nieuwe held, een heel nieuw hoofdstuk. Dit project staat op zich."

De 54-jarige regisseur benadrukt dat Bourne een belangrijk onderdeel vormt van de wereld waarin zijn film zich afspeelt. "Hij leeft nog steeds. Ik probeer het verhaal breder te trekken, met opzetjes naar de andere drie films. Wie bij de vorige films goed heeft opgelet, gaat nog genieten. De acties van Bourne zijn de aanleiding voor deze film."

Wie de nieuwe held is en wie hem gaat spelen, is nog in nevelen gehuld. Hoe dan ook staat The Bourne Legacy gepland voor 2012.


Matt Damon laat vierde Bourne-film gaan (Foto: Novum)