Kompels willen allen als laatste gered worden

De 33 mijnwerkers die al ruim twee maanden ondergronds vastzitten in een mijn in Chili willen allemaal als laatste gered worden. Afgelopen weekend werd een nieuwe belangrijke stap gezet in het proces dat tot de bevrijding van de kompels moet leiden. De boren waarmee de schacht werd geboord waardoor zij naar boven kunnen komen bereikten hun eindbestemming, zevenhonderd meter onder de grond. Nu wordt de schacht verstevigd. Woensdag zullen mogelijk de eerste mijnwerkers naar boven kunnen worden gehaald.

Sinds de boren hen bereikten kibbelen de kompels over de vraag wie van hen als allerlaatste gered moet worden. Allemaal willen ze dat hun collega's eerder worden gered dan zijzelf, zei de Chileense minister van volksgezondheid Jaime Manalich. De definitieve volgorde wordt evenwel niet door de kompels, maar door artsen bepaald op basis van de gezondheidstoestand van de individuele mijnwerkers.

De 33 mijnwerkers zitten sinds 5 augustus, toen een mijnschacht instortte, ondergronds vast. Pas ruim twee weken later ontdekten reddingswerkers op welke plek de 33 vastzitten.


Kompels Chili willen allemaal als laatste gered worden (Foto: Novum)