Bejaarde man eist omgangsregeling

De hoogbejaarde Cees Kwikkel is ten einde raad en probeert via een kort geding het contact met zijn vriendin te herstellen. Dat meldt dagblad Trouw maandag.

De 86-jarige man woonde in Didam samen met zijn geliefde Jet Schalij en werd een jaar geleden plotseling van haar gescheiden, Jet is 85 en lijdt aan de ziekte van alzheimer. Sindsdien probeert hij stad en land te bewegen om weer met haar in contact te komen, maar de mentor en bewindvoerder van Jet werken niet mee.

Zijn dochter Liesbeth staat volledig achter haar vader, ook zij heeft geen idee waarom er zo moeilijk gedaan wordt. Zij wil met het kort geding ‘de ongebreidelde macht van de bewindvoerder en mentor aan de kaak stellen’. “De bewindvoerder en mentor hebben ons nooit een reden gegeven. Het lijkt alsof ze vinden dat hij een bedreiging vormt voor Jet. Maar er gaat geen enkele dreiging van mijn vader uit. Hij was liefdevol en toegewijd in zijn zorg voor Jet”, aldus Liesbeth.

Kwikkel woont inmiddels in Amsterdam en hij wil zijn geliefde alleen af en toe zien of per telefoon spreken. Ook zijn gezondheid laat te wensen toe, dus hij heeft een beetje haast.  Hij zegt: “De relatie is woest verbroken. Het is voor mij nauwelijks te verdragen. Ik begrijp niet wat die mensen willen met Jet. Dat ze haar zo apart houden.

Ook met de dementieconsulente die het stel destijds begeleidde is geen overleg gepleegd, “Ik was zeer verbaasd, maar ook geschokt”. Zij is van mening dat er nog genoeg mogelijkheden waren om de twee geliefden samen te laten zijn, bijvoorbeeld in een verpleeg- of verzorgingstehuis. “Om op deze manier bij je partner weggehaald te worden kan niet. Waarom niet met betrokkenen om de tafel om de situatie te bespreken? Dat had mevrouw Schalij in de fase van haar ziekte zeker nog gekund”.

De bewindvoerder is een neef van mevrouw Schalij en wilde aan Trouw wel vertellen dat er ‘redenen’ zijn om haar bij Cees Kwikkel weg te houden en dat die redenen bij alle instanties bekend zijn. “Er is overleg geweest met haar arts en verpleegkundigen en die raden contact af.  We spelen niet met het welzijn van mijn tante. Soms lopen de zaken zoals ze lopen, en daar moet je je bij neerleggen. Tot op heden zijn de acties van de familie Kwikkel gericht op contact. Dat lijkt me geen zin hebben.

De mentor van Jet is niet bereikbaar voor vragen. Het kort geding dient maandag.

'Op zoek naar Jet Schalij'