Nederlandse Antillen opgeheven

De Nederlandse Antillen zijn definitief opgeheven. Om middernacht is de Antilliaanse vlag voor het laatst gestreken. De Antillen zijn opgeheven omdat de vijf eilanden niet goed functioneren als één land. De eilanden liggen ver uit elkaar en hebben weinig banden.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nu Nederlandse gemeenten. Nederland heeft daardoor meer invloed op die eilanden. Curaçao en Sint Maarten krijgen meer zelfstandigheid, zoals Aruba al langer heeft. Op alle eilanden blijft Nederland macht houden. Zo kan het ingrijpen als er een financiële chaos ontstaat.

Over herziening van de verhoudingen tussen Nederland en de Antillen is jaren gesproken. Vorige maand werd de opheffing van de Antillen officieel bezegeld op een conferentie in de Ridderzaal in Den Haag.

Het meest zichtbare gevolg van de veranderingen is het geld dat wordt gebruikt. De Antilliaanse gulden gaat verdwijnen. Curaçao en Sint Maarten voeren de Caribische gulden in. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba wordt de Amerikaanse dollar het officiële betaalmiddel.