Bleker geeft fout rond dissidenten toe

Partijvoorzitter van het CDA Henk Bleker geeft toe dat hij verkeerd is omgegaan met de drie CDA-dissidenten Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Dat heeft hij woensdagavond gezegd in tv-programma Moraalridders.

Bleker had de ontslagprocedure toen de drie in opstand kwamen tegen een kabinet met gedoogsteun van de PVV uitgelegd en was aanvankelijk van plan hierover te gaan praten. "Ik kan mij voorstellen dat die drie toen dachten: 'Hé, hij is de messen aan het slijpen'."

Bleker stelt dat hij op dat moment 'een kille rationalist' was. "Er was ontzettend veel hectiek", zegt hij verontschuldigend. "Ik begreep de emoties op dat moment niet goed. Dat was gewoon fout." Bleker zei verder dat het in zijn ogen nu tijd is voor rust bij het CDA. Volgens Bleker moet worden gewacht tot het kabinet er is en moet dat kabinet 'constructief' worden beoordeeld. "Het congres heeft zich uitgesproken, het standpunt van de hele fractie is bekend, maar ik merk dat er nog wat rumoer is en dat mensen elkaar nog wat de maat nemen. Ik denk dat iedereen aan het eind van zijn latijn is."