Rutte: nieuwe regering binnenkort op bordes

VVD-leider Mark Rutte verwacht dat de nieuwe regering binnenkort kan aantreden. Dat zei hij dinsdag na afloop van een overleg dat hij, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders met informateur Ivo Opstelten (VVD) hadden. "We hebben vastgesteld dat een meerderheid van 76 zetels bestaat voor dit kabinet", zei Rutte.

Informateur Opstelten werkt daarom aan zijn eindverslag, zei Rutte. De VVD-leider wordt nu waarschijnlijk door koningin Beatrix benoemd tot formateur. De toekomstige premier vindt het echter nog te vroeg voor felicitaties. "Ik feliciteer mezelf pas als ik op het bordes sta. Maar het gaat wel de goede kant op." Rutte was opgelucht dat de twee dwarsliggers bij het CDA, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, uiteindelijk hun verzet hebben gestaakt. "Ik ben er ontzettend blij mee."

Ook Wilders is blij dat de CDA-fractie zich dinsdagmiddag unaniem achter het regeer- en gedoogakkoord heeft geschaard. Hij voorziet geen problemen met de twee voormalige dissidenten in de CDA-fractie, die zeiden dat ze hun bezwaren tegen samenwerking met de PVV houden. "Zij hebben toegezegd dat ze de voorstellen van het kabinet kritisch gaan beoordelen. Dat is hun geraden ook, want daar worden zij, net als alle Kamerleden, door de belastingbetaler iedere maand voor betaald."

Wilders vindt het belangrijk dat er geen wijzigingen in het gedoogakkoord zijn aangebracht. "De PVV heeft geen water bij de wijn hoeven doen." Hoewel Wilders slechts gedoogsteun geeft aan het kabinet en geen bewindspersonen levert, gaf hij te kennen dat hij achter de schermen wel wordt betrokken bij het formeren. Naar verwachting gaat Rutte deze week nog op zoek naar ministers en staatssecretarissen.

Verhagen wees er op dat de uitkomst van de CDA-fractievergadering betekent dat het nieuwe kabinet kan rekenen op een 'vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal', zoals in de opdracht van Beatrix aan de informateur stond.

En dat Koppejan en Ferrier hun bezwaren houden en de voorstellen van de nieuwe regering op het gebied van immigratie en asiel extra kritisch bekijken, vindt Verhagen evenals Wilders alleen maar goed. "Het zou vreemd zijn als de Kamerleden een minderheidskabinet blindelings volgen. Ook bij een meerderheidskabinet moeten bewindslieden altijd de regeringsfracties overtuigen van de voorstellen die zij indienen", aldus Verhagen.


Rutte: regering kan binnenkort aantreden (Foto: Novum)