Oppositie verwacht instabiel kabinet

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over de oplossing die het CDA heeft gevonden om de twee dissidenten binnenboord te houden. De partijen verwachten dat het nieuwe kabinet weinig stabiel wordt.

De fractie van Maxime Verhagen besloot dinsdag het regeerakkoord unaniem te steunen. De dwarsliggers Kathleen Ferrier en Ad Koppejan houden hun bezwaren tegen politieke samenwerking met de PVV, maar blokkeren de komst van het kabinet niet. Wel zullen zij voorstellen van de nieuwe regering op het punt van immigratie en asiel zeer kritisch beoordelen.

PvdA-leider Job Cohen is bezorgd over de stabiliteit van het nieuwe kabinet. "Ik ben benieuwd hoe de bezwaren van Ferrier en Koppejan zijn weggenomen", reageert hij.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie André Rouvoet reageert gelaten. "Het is de zoveelste verrassende wending, maar ik denk niet echt dat het draagvlak groter is geworden."

"Ferrier en Koppejan hebben een stapje richting Verhagen gezet, maar de rest van de fractie doet vandaag ook een stap richting Ferrier en Koppejan", reageert vicefractievoorzitter van D66 Gerard Schouw, die twijfelt over de stabiliteit van het nieuwe kabinet. "Het CDA staat nu met één been buiten het kabinet."

"Het gebruik is dat de fracties instemmen met het gehele regeerakkoord: op die vanzelfsprekendheid kan de PVV niet rekenen voor haar onderdelen", twittert Femke Halsema (GroenLinks)

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het een 'goede zaak' dat het kabinet er nu lijkt te komen. Zijn partij was de afgelopen tijd in beeld om ook gedoogsteun te geven, mochten Ferrier en Koppejan voet bij stuk houden. "We zijn er niet om gaten te vullen", reageert Van der Staaij, "maar we zullen wel, zoals we altijd doen, ons onafhankelijk en constructief opstellen."