Nieuwe PC start op in paar seconden

Zeg maar dag tegen BIOS, en verwelkom UEFI, een nieuwe technologie die de opstarttijd van je computer drastisch kan verlagen. De nieuwe generatie thuiscomputers zal binnen enkele seconden opstarten, dankzij de vervanger van het vijfentwintig jaar oude BIOS.

Het uit 1979 stammende BIOS is nooit ontworpen om zo lang mee te gaan, en is één van de redenen dat moderne computers nog steeds veel tijd nodig hebben om op te starten. Maar nu is er UEFI, dat staat voor Unified Extensible Firmware Interface, speciaal voor de moderne computer ontworpen.

"Op het moment kan het vijfentwintig tot dertig seconden duren voordat je de eerste tekenen ziet dat je OS (Operating System, Windows bijvoorbeeld) aan het opstarten is", zegt Mark Doran, hoofd van het UEFI Forum. "Met UEFI brengen we dat omlaag naar luttele seconden, hoewel het nog niet zo is dat je computer meteen aanspringt. Het is echter al wel een stuk sneller dan het conventionele BIOS."

BIOS is amper veranderd sinds de jaren tachtig, en heeft problemen met moderne technieken als USB-poorten. UEFI kan zichzelf beter aanpassen, en kan ook gebruikt worden voor de nieuwe generatie touchscreens. Experts stellen dat UEFI al vanaf volgend jaar een flink aandeel kan verwerven.

Er wordt al hard gewerkt aan het verbeteren van de snelheid waarmee computers opstarten. Zo schijnt de nieuwe versie van Google Chrome maar een paar seconden nodig te hebben.