OM overlegde met Hirsch Ballin over proces Wilders

Justitie heeft met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) overlegd voordat zij besloot PVV-leider Geert Wilders niet te vervolgen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van intern e-mailverkeer uit 2008. Uiteindelijk dwong het hof Justitie om Wilders alsnog te vervolgen.

De advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, staat volgens de krant 'perplex'. "Hieruit blijkt dat sprake is geweest van inhoudelijk politieke betrokkenheid bij de beslissing."

Het is niet de bedoeling dat een minister voor rechter of officier van justitie speelt, maar daar is volgens het OM ook geen sprake van. In de krant legt een woordvoerder uit dat het heel gebruikelijk is dat het OM zaken met een 'maatschappelijke impact' met de minister bespreekt. "Hij is politiek verantwoordelijk voor het OM en wordt regelmatig naar de Kamer geroepen om uit te leggen waarom zaken wel of niet worden vervolgd."

Hirsch Ballin is een fel tegenstander van een samenwerking tussen PVV en CDA. Dinsdag besluit de CDA-fractie of die samenwerking doorgaat. Maandag begon het proces tegen Geert Wilders.

Wilders staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en discriminatie. De zaak draait om diverse uitspraken die hij in interviews heeft gedaan, en om Wilders' antikoranfilm Fitna.

Dinsdag besluit de wrakingskamer van de rechtbank of de rechters in het proces moeten worden vervangen. Moszkowicz diende maandag een wrakingsverzoek in omdat voorzitter van de rechtbank Jan Moors had gezegd dat het lijkt dat Wilders discussies uit de weg gaat. Dat deed hij nadat Wilders zich op zijn zwijgrecht had beroepen.


(Foto: Novum)