Al-Qaida-groep toont video Franse gijzelaars

Op een forum van jihadisten op internet zijn donderdag video-opnamen opgedoken van de zeven buitenlanders die twee weken geleden door een Al-Qaida-groep in het West-Afrikaanse Niger werden ontvoerd. Dat meldt de Amerikaanse SITE Intelligence Group, die terrorisme monitort.

De beelden zijn de eerste die van de gijzelaars zijn opgedoken. In de vier minuten durende video zitten de gijzelaars met gekruiste benen voor een groep gewapende mannen met tulbanden. Ze worden gevraagd naar hun naam en leeftijd en of zij weten wie hun ontvoerders zijn.

De gijzelaars werden 16 september ontvoerd bij een uraniummijn in het noorden van Niger. Het gaat om vier mannen en een vrouw uit Frankrijk, een man uit Togo en een man uit Madagaskar. De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is opgeëist door Al-Qaida in de Islamitische Magreb (Aqim), de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken noemt de opname bemoedigend, 'in die zin dat de gijzelaars allemaal levend te zien zijn'. Frankrijk 'doet alles om hun vrijlating te bewerkstelligen'.