Franse muziekindustrie sluit deal met YouTube

Songwriters en componisten krijgen voortaan betaald wanneer hun video's in Frankrijk worden bekeken op YouTube. Donderdag werd een overeenkomst bereikt tussen de website en de grootste belangengroep in de Franse muziekwereld, SACEM.

SACEM noemde de overeenkomst een moeilijke, maar innovatieve overwinning in zijn strijd voor de bescherming van auteursrechten en het uitwerken van een verdienmodel voor internet. Onder de overeenkomst worden songwriters, componisten en platenlabels 'betaald voor de distributie van hun werk op YouTube', aldus YouTube en SACEM.

Hoeveel er wordt betaald en op welke wijze, werd niet meegedeeld, maar de afspraken gelden voor iedere vorm van muziek die door SACEM wordt beheerd. De belangengroep vertegenwoordigt 132.000 leden en de auteursrechten van meer dan veertig miljoen muzikale producties. De overeenkomst treedt in 2012 in werking.

De eigenaar van YouTube, internetgigant Google, is in Frankrijk diverse malen voor de rechter gedaagd wegens het gebruik van auteursrechtelijk materiaal op internet. Het bedrijf kreeg bovendien flinke kritiek te verduren vanuit de entertainmentindustrie en van de Franse regering.