Contador test positief op Clenbuterol

Tourwinnaar Alberto Contador heeft onthuld dat hij bij een anti-dopingtest tijdens de Tour de France positief heeft getest op de verboden stof clenbuterol. Hijzelf wijt dit aan voedselverontreiniging, zo liet hij via zijn persoonlijke woordvoerder weten. Vanmiddag om 12.00 uur geeft Contador een persconferentie omtrent het dopingverhaal.

"Vanaf het eerste persbericht van de UCI op 24 augustus, noemt Alberto Contador voedselverontreiniging als de enige mogelijke verklaring van de uitslag van de test. Deze kwestie is overgedragen aan de wielerautoriteiten in de verwachting dat zij dit verder op kunnen helderen. De wielerautoriteiten hebben dit openbaar gemaakt", aldus de persvoorlichter.

De bewuste dopingcontrole werd uitgevoerd op 21 juli tijdens de tweede rustdag in Pau. De dag erna stelde Contador de overwinning van de Tour de France veilig door samen met Andy Schleck op dezelfde tijd op de top van de Tourmalet te verschijnen.

Contador won in juli van dit jaar voor de derde keer La Grande Boucle. Andy Schleck werd tweede op slechts 39 seconden achterstand. In 2006 won Floyd Landis de Tour, maar hij werd vanwege dopinggebruik in mei 2007 geschrapt als winnaar.