Lesbienne VS krijgt baan bij krijgsmacht terug

Een federale rechter heeft vrijdag bepaald dat een verpleegster van de Amerikaanse luchtmacht zo snel mogelijk haar baan terug moet krijgen. Ze werd ontslagen omdat ze homoseksueel is. De uitspraak is een nieuwe nederlaag voor het 'don't ask, don't tell'-beleid van het Amerikaanse leger.

De vrouw, Margaret Witt, werd in 2004 op non-actief gesteld en vervolgens ontslagen, nadat de luchtmacht erachter kwam dat Witt een relatie had met een vrouw. Witt spande daarop een rechtszaak aan om haar baan terug te krijgen.

Na de uitspraak liepen de tranen over wangen van Witt en ze omarmde haar ouders, haar partner en mensen die haar steunden bij de rechtszaak. "Vandaag heb je een overwinning geboekt in deze strijd", aldus de rechter. Witt kan nu toch bij de krijgsmacht blijven werken, ondanks het feit dat ze homoseksueel is.

De uitspraak is al de tweede juridische overwinning voor tegenstanders van het 'don't ask, don't tell'-beleid. Het beleid houdt in dat het leger militairen niet naar hun seksuele geaardheid mag vragen, maar dat homoseksuele militairen geacht worden over hun geaardheid te zwijgen.

Eerder deze maand bepaalde een rechter in Californië dat dit beleid ongrondwettig is. De rechter overweegt het verbod op homoseksualiteit in het leger onmiddellijk op te heffen. Een dergelijk gerechtelijk bevel voorkomt dat homoseksuele militairen nog kunnen worden ontslagen, maar heeft geen gevolgen voor diegenen die al ontslagen zijn.

Deze week blokkeerden Republikeinen nog een versoepeling van het beleid. In de Senaat bleek dinsdag geen voldoende meerderheid te bestaan voor een snelle behandeling van een wetswijziging.


(Foto: Novum)