GroenLinks wil uitcheckpaal chipkaart op halte

Uitcheckpaaltjes op de halte en een lagere borg kunnen helpen om reizigers te beschermen tegen hoge kosten wanneer ze vergeten uit te checken in het openbaar vervoer. Dat oppert het Rotterdamse GroenLinks raadslid Arno Bonte, al sinds de eerste proeven met de OV-chipkaart een kritisch volger van het systeem.

Uit berekeningen van het Financieele Dagblad blijkt vrijdag dat vervoersbedrijven maandelijks minimaal een half miljoen euro overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken in tram, bus of metro en daardoor hun borg van vier euro kwijt zijn. In de trein kost een chipslippertje nog meer: twintig euro per persoon.

De krant heeft cijfers opgevraagd van de drie grote stadsvervoerders GVB, HTM, RET en van de NS. Daaruit blijkt dat dagelijks zevenduizend mensen vergeten uit te checken. Veolia en Connexxion willen geen cijfers geven.

Bonte presenteert vrijdag vijf mogelijke oplossingen die het aantal 'onvolledige transacties' met negentig procent terug zouden moeten brengen. Naast de uitcheckpaaltjes wil hij dat niet het volledige borgbedrag bij een foutje wordt afgeschreven. Het systeem zou moeten herkennen als iemand een retourtje heeft. Dan is ook duidelijk wat de ritprijs zou moeten zijn.

Het borgbedrag zou in de bus en de tram naar twee euro per rit kunnen, vindt Bonte. Daarin gaat het volgens hem namelijk toch vooral om korte ritjes. In de metro kan de borg op vier euro blijven en in de trein op twintig.

Verder wil Bonte dat mensen bij een vergeten uitcheck een e-mail of sms krijgen. Tenslotte zou het ook mogelijk moeten worden om ingehouden borg bij een foute uitcheck via internet terug te vragen. Nu kan dat alleen met een formulier.

Hoeveel de maatregelen kosten weet Bonte niet, maar hij vindt het eerlijker dat de vervoersbedrijven opdraaien voor de problemen met de chipkaart dan de reiziger. "Er was ook beloofd dat het systeem makkelijker zou zijn en de reis niet duurder zou maken."


(Foto: Novum)