Belager Gouden Koets nog vast

De 29-jarige man die tijdens Prinsjesdag in Den Haag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, zit nog vast. Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag, meldt de politie.

De politie wil nog niets zeggen over het motief van de belager van de Gouden Koets. Eerder meldde de politie al wel dat de man uit Winterswijk een psychiatrisch verleden heeft. In het eerste contact met de politie kwam hij verward over. De man werd meteen na het incident aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling.

De man stond tussen het publiek op de Heulstraat in Den Haag toen hij de waxinelichthouder van dertien bij acht centimeter tegen de Gouden Koets gooide. Koningin Beatrix kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten op dat moment in het rijtuig. Koningin Beatrix keek de andere kant op toen het voorwerp de koets raakte en ging na het incident gewoon door met zwaaien naar het publiek.

De Telegraaf meldde woensdagochtend dat de man op zijn Hyves-pagina negatieve opmerkingen over het koninklijk huis maakt. Hij zou nu in Lichtenvoorde wonen en daar bij de politie bekend zijn, omdat hij na de Koninginnedagaanslag bij de politie meldde dat hij de verantwoordelijke zou zijn voor de daad van Karst T. in Apeldoorn.