VS vraagt Nederland hulp in Afghanistan

De Amerikaanse regering vraagt de Nederlandse regering om een bijdrage aan de oorlog in Afghanistan zodra een nieuw kabinet is gevormd. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, in een interview met de NOS gezegd.

De Amerikaanse bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan heeft Nederland al gevraagd opnieuw troepen te leveren. Dat zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vorige week in NRC Handelsblad. De NAVO heeft tweeduizend trainers nodig om Afghaanse militairen en politieagenten op te leiden.

Twee weken geleden zou de Amerikaanse generaal David Petraeus in Kabul aan Van Middelkoop hebben gevraagd een 'substantieel deel' van die trainers te leveren. Van Middelkoop laat het besluit over aan het nieuwe kabinet, maar hij voegde er wel aan toe dat 'Nederland een loyale NAVO-bondgenoot dient te blijven'.

Ambassadeur Daalder wacht volgens de NOS de formatie van een kabinet af voordat hij met de regering over een missie in Afghanistan gaat praten.