Super Mario is 25 jaar

Het is 25 jaar geleden dat Super Mario zijn eerste eigen avontuur kreeg op de ouderwetse Nintendo-spelcomputer. Nog altijd is Mario springlevend. Sinds 1985 heeft Super Mario meer dan tweehonderd rollen gespeeld in adventure-, race-, vecht-, sport- en rollenspellen.

Oorspronkelijk heette Mario Mr. Video. Na een ruzie over de huur van een Amerikaans kantoor tussen Nintendo's voorzitter Minoru Arakawa en pandjesbaas Mario Segale werd besloten om een gamepersonage naar de Italiaanse Amerikaan te vernoemen.

Bedenker Shigeru Miyamoto had in het begin van de jaren tachtig het idee om het karaktertje in meerdere games te laten verschijnen. Tegenwoordig is Mario bekend als prinsessenredder, kartcoureur, fervent sporter en boven alles als vrolijk rondhupsende loodgieter die te onpas muntjes uit blokjes kopt.

De Super Mario-serie is volgens Nintendo de bestverkopende videogameserie aller tijden met wereldwijd meer dan 240 miljoen verkochte exemplaren. En er zitten nog veel meer Mario-spellen in de koker, laat de gameproducent maandag weten.