Pensioenfondsen geven uitleg in kranten

Vijf grote pensioenfondsen geven vrijdag in een gezamenlijke advertentie in de ochtendbladen tekst en uitleg over de status van de pensioenen. De advertentie is bedoeld om mensen gerust te stellen over de problemen bij de fondsen en hoe het komt dat ze in de problemen zijn geraakt.

Onder de kop 'Er is iets aan de hand met uw pensioen' leggen de fondsen uit dat de crisis voor iedereen gevolgen heeft en dat mensen dat ook in hun portemonnee merken. Zo zijn de pensioenen al een tijdje niet of minder dan normaal verhoogd en moet er meer premie betaald worden.

De kans bestaat volgens de pensioenfondsen de kans dat pensioenen iets lager worden door een slechtere economie. Daarentegen zou geen ander land ter wereld zoveel hebben gespaard voor de pensioenen als Nederland.

De pensioenfondsen komen in de loop van de dag met nieuwe cijfers over de dekkingsgraad. Pensioenfonds Zorg en Welzijn, een van de vijf initiatiefnemers voor de advertentie, heeft vrijdagochtend al laten weten dat de dekking is gedaald naar 94 procent. Eind december was dat nog 108 procent en eind juli 103.

Zorg en Welzijn licht toe dat de gestegen waarde van beleggingen niet opweegt tegen de daling van de rente. De beleggingen zorgden sinds december voor een stijging van de dekkingsgraad van tien procentpunt, maar de rente was goed voor een daling van 24 procentpunt.