Tjeenk Willink wil zekerheid

Informateur Herman Tjeenk Willink wil zeker weten dat voortzetting van de onderhandelingen over een rechts kabinet een goede kans van slagen heeft. Dat is het doel van de gesprekken die hij gaat voeren met alle fractievoorzitters, zei hij woensdag.

"Ik wil alledrie horen dat ze een redelijke mate van zekerheid zien in het slagen van de onderhandelingen", zei Tjeenk Willink, doelend op VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Tjeenk Willink wees erop dat eerdere informateurs tot twee maal toe hebben geconstateerd dat rechtse samenwerking niet mogelijk was. Als het een derde keer zou mislukken, zou dat de geloofwaardigheid van alle betrokkenen aantasten, zei Tjeenk Willink op een persconferentie.

Een andere reden dat Tjeenk Willink opnieuw tot informateur is benoemd, is formeel. VVD, PVV en CDA kwamen dinsdag terug op het advies dat zij een dag eerder aan Beatrix hadden gegeven. Beatrix kan daar echter geen rekening mee houden zolang ze dat niet formeel aan een informateur hebben laten weten.

Tjeenk Willink begint zijn gesprekken met de fractievoorzitters woensdagmiddag en rondt ze donderdagochtend af.