Franse voetballers moeten volkslied meezingen

Voor de Franse voetballers gelden geen excuses meer als voor aanvang van een interland het volkslied klinkt. De nieuwe bondscoach Laurent Blanc heeft deze week de tekst van 'La Marseillaise' uitgedeeld aan zijn spelers. "Het ligt vrij gevoelig in Frankrijk en daarom heb ik de spelers persoonlijk opgedragen mee te zingen met het volkslied", aldus Blanc.

De meeste Franse voetballers houden hun lippen stijf op elkaar tijdens het volkslied, tot ergernis van hun landgenoten op de tribune en voor de televisie. Na het desastreus verlopen WK, waarop de spelers van Les Bleus onder meer een dag weigerden te trainen, heeft Blanc de discipline aangetrokken. Zo moeten de spelers na iedere training de lege waterflesjes zelf opruimen, iets wat onder de vorige bondscoach Raymond Domench zelden gebeurde. Ook eist hij van zijn spelers eensgezindheid tijdens het volkslied.

"Ze weten precies hoe ik er over denk. Ik heb ze de tekst gegeven, dus ik denk dat ze nu wel mee kunnen zingen. Iedereen is natuurlijk vrij om te doen wat hij wil, maar als je 'La Marseillaise' kent, zing je die ook mee", aldus Blanc.