Palestijnen samen tegen IsraŽl

Dertien radicale groeperingen uit de Palestijnse Gazastrook, waaronder Hamas, gaan samenwerken in de strijd tegen aartsvijand Israël. Ze willen het aantal aanvallen op de Joodse staat opvoeren en sluiten zelfmoordaanslagen niet uit. Dat hebben ze donderdagavond bekendgemaakt.

"We verklaren dat de verzetsdaden een nieuwe fase van samenwerking zijn ingegaan, ter voorbereiding op effectievere aanvallen tegen de vijand", zei Hamas-woordvoerder Abu Ubaida. De verklaring komt op de dag dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu probeerden het vredesproces nieuw leven in te blazen. Op een top in Washington spraken ze onder meer af elke twee weken met elkaar om de tafel te gaan zitten.

Hamas, dat sinds 2007 aan de macht is in de Gazastrook, weigert Israël te erkennen. De beweging strijdt met onder meer raketbeschietingen tegen de Joodse staat. Daarom viel Israël de kuststrook in december 2008 aan. Bij de korte oorlog werden ongeveer 1300 inwoners van Gaza gedood.