Verwaarloosd jochie wordt dwerg

Een negenjarig, Brits jongetje wordt ernstig verwaarloosd door zijn moeder. Het is zelfs zo erg, dat het kereltje is gestopt met groeien. Volgens een medisch rapport heeft het jongetje psychosociale dwerggroei ontwikkeld.

Maatschappelijk werkers hebben ontdekt dat het jongetje altijd zonder ontbijt naar school wordt gestuurd, onder de luizen zit en zich niet kan herinneren ooit bij een dokter te zijn geweest. Ook heeft het ventje een rotte kies in zijn mond omdat zijn 28-jarige moeder hem nooit heeft geleerd tanden te poetsen. Daarbij is hij aanzienlijk kleiner dan zijn drie jaar jongere broertje.

"In 2008 werd de woning van de moeder al doorzocht in een losstaande zaak", laat een aanklager weten. "Toen ontdekte men dat het huis erg smerig was. Onlangs hebben maatschappelijk werkers de jongen ondervraagd op school. Zij zagen dat het vuil op zijn handen was ingesleten en hij krassen op zijn armen had van de hond."

"Hij is uiterst klein voor zijn leeftijd en aanzienlijk korter dan zijn zesjarige broertje", gaat de aanklager verder. "De meest waarschijnlijke diagnose is psychosociale dwerggroei. Hij maakte geen oogcontact, staarde de hele tijd naar de grond en stonk naar urine en uitwerpselen."

Psychosociale dwerggroei wordt veroorzaakt door extreme stress en zorgt dat het lichaam stopt met het produceren van een groeihormoon. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer kinderen uit de stressvolle situatie worden gehaald, hun lengte na verloop van tijd gelijk loopt met die van normale, gezonde jongeren.

Volgens haar advocaat bedoelde de moeder het niet slecht. "Ze mishandelde haar kind niet opzettelijk", vertelde haar advocaat aan de rechter. "Ze is in vele opzichten geen geschikte moeder."