Enorme regenbuien op komst

Vanaf woensdagnacht tot donderdagavond valt er in grote delen van het land bijna evenveel regen als normaal in een maand. Op veel plaatsen wordt twintig tot veertig millimeter verwacht, maar lokaal kan dat oplopen tot vijftig millimeter, zegt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline dinsdag.

Tussen 02.00 en 09.00 uur regent het onophoudelijk en zeer hevig in het hele land. Daarna blijft het tot donderdagavond met enkele pauzes ook nog regenen. Normaal gesproken valt er in een maand ongeveer zestig millimeter. Volgens Willemsen wordt dat niveau op een aantal plaatsen benaderd.

De verwachting is dan ook dat de regen tot flinke problemen zal leiden, zoals ondergelopen wegen en volgelopen kelders. De meeste regen komt al 's nachts naar beneden, maar de ochtendspits krijgt ook te maken met veel regen. Op sommige plekken kan aquaplaning voorkomen.

De ANWB en de Verkeersinformatiedienst verwachten donderdagochtend in totaal zo'n 225 kilometer file. Dat is vanwege de vakantieperiode nog niet heel veel, maar vooral bij Amsterdam en Utrecht en daarna in de hele Randstad wordt het druk.

Het KNMI waarschuwt ook voor regen en hevige wind. Ook vrijdag blijft het volgens het weerinstituut in De Bilt nog flink regenen, waardoor deze week de natste van de hele zomer wordt. Vooralsnog is er geen weeralarm uitgegeven. Als de gevolgen van het weer maatschappijontwrichtend dreigen te worden kan dat alsnog gebeuren.

De regen trekt vanaf woensdagavond in een lange strook vanuit het zuidwesten over het land. Dat komt door botsende luchtstromen vanuit het noorden en het zuiden die boven Nederland voor een lagedrukgebied zorgen. De buien hangen nu nog bij Ierland.