'Anky van Grunsven wil website censureren'

Anky van Grunsven eist via een rechtszaak dat een website haar manier van paardrijden niet meer in verband brengt met een omstreden trainingsmethode. Volgens Van Grunsven is sprake van laster. Dat laten journalist Astrid Appels, beheerder van dressuurnieuwssite eurodressage.com, en haar advocaat dinsdag weten.

In de paardenwereld woedt al jaren een discussie over de zogeheten rolkur-methode, waarbij het paard met de neus op de borst rijdt. Anky van Grunsven en haar partner, trainer en bondscoach Sjef Jansen, ontwikkelden de zogenoemde Laag-Diep-Rondmethode (LDR). Van Grunsven wordt gezien als het boegbeeld van die methode en haalde met het systeem veel gouden medailles binnen.

Velen zijn van mening dat rolkur en LDR op hetzelfde neerkomen, maar de meningen daarover zijn verdeeld. De internationale paardensportfederatie FEI concludeerde in februari na lang overleg dat rolkur alleen wordt verboden als de hoofd-halshouding op een 'agressieve wijze' wordt bereikt. In de praktijk betekent dit dat iedereen het systeem kan toepassen, zolang dat niet op een agressieve wijze gebeurt.

Eurodressage.com plaatste hier een nieuwsbericht over en zette daar een foto van Salinero, het paard van Anky van Grunsven, bij. "Volgens haar beweer ik daarmee dat zij agressief rijdt, maar dat is helemaal niet het geval", zegt Appels. "Ik heb de foto er alleen bijgezet om de methode te illustreren."

Volgens Appels is er geen verschil tussen LDR en rolkur en staat het haar vrij om een foto te plaatsen die op een openbaar evenement is gemaakt. Appels zou ook schofferende mails van Sjef Janssen hebben ontvangen. Janssen, die bekendstaat als fervent verdediger van zijn methode, zou onder meer hebben gezegd dat ze 'gewoon zielig', 'een kleinzielig figuur' en een 'superbitch' is.

Appels zegt de gang van zaken te betreuren. "Ik heb op mijn website nooit kritiek geuit op de methode van Van Grunsven. Ook staan er duizenden kritische filmpjes over de methode van Van Grunsven op YouTube. Dan kunnen ze die mensen ook voor de rechter gaan slepen."

Anky van Grunsven en Sjef Janssen waren niet bereikbaar voor commentaar. Een medewerker van haar stal laat weten dat ze op vakantie zijn. De paardensportbond KNHS kon nog niet op de zaak ingaan.

De zaak dient 8 september bij de rechtbank in Den Bosch.