Kamer debatteert over pensioenonrust

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over dreigende verlagingen van pensioenuitkeringen. Op verzoek van de SP onderbreekt de Kamer hiervoor het zomerreces wegens de grote onrust onder gepensioneerden.

Vorige week maakten Donner en De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat afstempelen dreigt bij veertien pensioenfondsen om hun buffers op orde te krijgen. De VVD vindt dat niet alleen de minister verantwoording moet afleggen over de pensioenproblemen, maar wil ook een hoorzitting met de bestuurders van de betrokken veertien fondsen.

De SP verwijt Donner onnodig paniek te zaaien. In het uiterste geval zou de overheid moeten bijspringen. GroenLinks wil dat er een garantieregeling komt voor kleine pensioenen (tot 15.000 euro). Andere partijen noemen afstempelen een allerlaatste redmiddel.

Het is de tweede keer deze zomer dat de Kamer terugkomt van reces. In juli werd ook op initiatief van de SP gedebatteerd over het dreigende massaontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon.