[Video] 'Drie ton boete voor filmen fietsendief'

Een dertigjarige man uit het Duitse Erfurt moet mogelijk een boete betalen van maar liefst 300.000 euro. De bewakingscamera van Marcel Wagners heeft een fietsendief voor zijn winkel op beeld vastgelegd. En dit is helaas in strijd met het recht op privacy.

Wagner is al acht jaar de eigenaar van een computerwinkel. Omdat er telkens werd ingebroken, besloot hij twee jaar geleden een beveiligingscamera te installeren. Bij beweging neemt de camera automatisch op, waarna enkele dagen later de beelden automatisch worden gewist.

Toen onlangs een buurvrouw bij hem aanklopte met de melding dat haar fiets was gestolen, besloot Wagner de beelden terug te kijken. En inderdaad, de camera heeft duidelijk vastgelegd hoe een dief in slechts 32 seconden de fiets meenam. De winkelier besloot de beelden op YouTube te zetten om zo de dader op te sporen.

In plaats van een beloning, levert het filmpje juist problemen op voor Wagner. Peter Baldauf, van het Duitse bureau voor bescherming van persoonsgegevens, vindt het filmpje en de camera in strijd met de wet. "Een dergelijke camera mag alleen binnen filmen", verklaart hij. "Alles wat daar buiten gebeurt, is voor de politie."

De camera moet zo worden ingesteld, dat deze maximaal een meter buiten het raam kan filmen. Als Wagner zijn camera niet bijstelt, dan moet hij een boete betalen die kan oplopen tot drie ton. De winkelier heeft besloten eieren voor zijn geld te kiezen. "Ik heb de camera nu zo ingesteld dat hij alleen nog het raam kan zien", besluit hij.