Bloedige afloop van buskaping

De buskaping in de Filippijnse hoofdstad Manila is bloedig beëindigd. De politie heeft de gijzelnemer doodgeschoten. Ook verschillende gijzelaars zijn om het leven gekomen. Er worden verschillende dodenaantallen genoemd.

Volgens CNN vielen er drie dodelijke slachtoffers en de Times noemt er twaalf. Volgens de buschauffeur die erin slaagde te ontsnappen, schoot de kaper verschillende passagiers dood met zijn M16-machinegeweer. De gijzelnemer kwam tot zijn daad, omdat hij in 2008 zijn baan als agent verloor na een reeks diefstallen, afpersingen en drugsdelicten. Bij de kaping eiste hij zijn baan als politieman terug. De politie besloot over te gaan tot een bestorming, omdat er geen andere opties zouden zijn.

Hulpverleners droegen tien slachtoffers naar buiten. Vier mensen verlieten de bus op eigen kracht. In de bus zaten 25 mensen waaronder veel toeristen uit Hongkong. De ex-agent liet eerder op de dag tien gijzelaars vrij, waaronder drie jonge kinderen en een bejaarde man. De politie onderhandelde tien uur lang met de gijzelnemer. Daarbij werd ook de broer van de kaper ingezet.

De gijzelnemer gaf voor de bestorming nog een live-interview met een radiostation waarin hij aankondigde de passagiers van de bus te zullen doden wanneer de politie zou ingrijpen. De politie deinsde voor dat dreigement niet terug en bestormde de bus. Agenten spoten met traangas en schoten op de gijzelnemer. Kort daarna was te zien hoe de kaper dood uit een busraam hing.