AEL beboet om Auschwitz-cartoon

De Arabisch Europese Liga (AEL) moet duizend euro boete betalen voor de publicatie van een cartoon waarin werd gesuggereerd dat de Holocaust is verzonnen door de joden. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald.

Volgens het hof is de cartoon, die in 2006 op verschillende websites van de AEL verscheen, 'buitengewoon krenkend' voor joden. De AEL is veroordeeld tot 2500 euro boete, waarvan 1500 euro voorwaardelijk. Abdoulmouthalib Bouzerda, voorzitter van de AEL en tekenaar van de cartoon, gaat vrijuit. Volgens het hof is 'aannemelijk geworden' dat justitie bij hem het vertrouwen heeft gewekt dat alleen de AEL vervolgd zou worden en niet hijzelf.

De rechtbank in Utrecht had de AEL, een radicale Arabisch-islamitische organisatie, in april vrijgesproken. De rechtbank vond de cartoon 'bijzonder kwetsend', maar achtte straf niet op zijn plaats omdat de cartoon was geplaatst in het kader van het publieke debat dat destijds woedde over de Deense Mohammed-cartoons.

Het hof denkt daar anders over. Volgens het hof heeft de AEL onvoldoende duidelijk gemaakt dat de cartoon werd geplaatst als bijdrage aan het cartoondebat. Bovendien was de cartoon te grievend om te kunnen dienen als statement in het kader van een publiek debat, vindt het hof.

De AEL stelt cassatie in tegen de uitspraak van het hof bij de Hoge Raad, zegt advocaat Anis Boumanjal. Hij noemt het vonnis 'teleurstellend' en 'onbegrijpelijk'. Volgens Boumanjal heeft de AEL wel degelijk duidelijk gemaakt in welke context de cartoon werd gepubliceerd.

Op de cartoon staan twee mannen met een keppeltje die een stapel lijken bestuderen onder een bord met het - verkeerd gespelde - woord 'Auswitch'. De een zegt: "Ik denk niet dat het joden zijn". De ander antwoordt: "We moeten toch de zes miljoen halen."