Spanje doet onderzoek naar Google

Spanje gaat onderzoek doen naar de 'Street View'-functie van internetgigant Google. Spanje is het jongste land dat met Google in de clinch ligt over het schenden van de privacy.

Rechter Raquel Fernandino heeft een vertegenwoordiger van Google gedagvaard om op 4 oktober in de rechtszaal te verschijnen. Dat heeft Marisa Toro, woordvoerster van Google Spanje, dinsdag gezegd. Het internetbedrijf heeft toegezegd mee te werken aan het onderzoek.

De rechter geeft gevolg aan een klacht die in juni was ingediend door de Spaanse internetwaakhond en technologieconsultant APEDANICA. In de dagvaarding schrijft de rechter dat ze wil onderzoeken of Google zich schuldig heeft gemaakt aan 'computercriminaliteit'.

Het Spaanse onderzoek is het jongste sinds Google dit voorjaar toegaf dat de afgelopen vier jaar informatie over online-activiteiten van internetgebruikers werd opgeslagen met de technologie die werd gebruikt voor 'Street View'. Dit gebeurde via onbeveiligde wifi-netwerken.

Google zei dat het dergelijke gegevens in meer dan dertig landen heeft verzameld, maar beweert dat het de gegevens nooit heeft gebruikt en geen enkele wet heeft gebroken. Google is ook onderwerp van onderzoeken in de Verenigde Staten, Duitsland en Australië.

Spanje doet onderzoek naar Google
Spanje doet onderzoek naar Google (Foto: Novum)