9 leraren misbruiken leerlinge

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Onderwijs is een onderzoek gestart naar de onzedelijke praktijken op een middelbare school in Soshanguve, ten noorden van de stad Pretoria. Maar liefst negen docenten worden ervan verdacht hetzelfde meisje seksueel te hebben misbruikt.

Naar aanleiding van de omvangrijke en schokkende zaak zijn inmiddels al drie leraren ontslagen. Een vierde leraar besloot eieren voor zijn geld te kiezen en is zelf opgestapt. De andere vijf wachten vooralsnog op de uitslag van het onderzoek.

"We zijn ingelicht dat negen personeelsleden betrokken waren bij seksueel misbruik tegen leerlingen", vertelde woordvoerder Charles Phahlane. "Drie leraren werden schuldig bevonden en zijn ontslagen. Ze hebben tot het einde van deze week om in beroep te gaan tegen hun veroordeling en ontslag."

Phahlane voegde eraan toe dat naar verluidt alle negen leraren hetzelfde meisje te grazen hebben genomen, maar sommigen zouden ook betrokken zijn geweest bij andere leerlingen. Het ministerie wil met de actie benadrukken dat ongepast gedrag jegens leerlingen niet wordt getolereerd.