Roeier pleegt zelfmoord na joints

De Amsterdamse Daan Brühl was pas negentien jaar toen hij een paar joints rookte en zichzelf vervolgens neerstak. Opvallend is echter dat hij een succesvolle roeier was bij de vereniging Nereus. Hij trainde vaak, rookte niet en dronk zelden een pilsje.

Na zijn terugkomst van de voor hem teleurstellend verlopen wereldkampioenschappen in het Wit-Russische Brest had hij last van hartkloppingen. Om tot rust te komen, besloot hij een paar joints te roken. Hiervan raakt Brühl zo van de kaart dat hij zichzelf neerstak, om nog diezelfde avond in het ziekenhuis te overlijden. Nader onderzoek moet uitwijzen of er stoffen als medicijnen nog van invloed kunnen zijn geweest op de dood van de begaafde roeier.

Volgens wetenschappers van het AMC en het Trimbos Instituut stapelen de bewijzen voor een verband tussen cannabis en psychoses zich de laatste jaren op. Drugsonderzoeker Peter van Dijk van het Trimbos Instituut: "Die bewijzen hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dat verband is na vele internationale hersenonderzoeken heel hard geworden."