Al-Shabab eist vertrek christelijke hulporganisaties

De militante, islamitische groep Al-Shabab heeft afgelopen maandag laten weten dat vier christelijke hulporganisaties onmiddellijk uit Somalië moeten vertrekken. De radicale groep beschuldigde de organisaties: World Vision, Adventist Development, Relief Agency en Diakonia ervan actief het christendom te verspreiden. Al-Shabab waarschuwde andere hulporganisaties het werk van de verboden organisaties niet over te nemen, op straffe van 'gepaste disciplinaire maatregelen'.

Al-Shabab heeft samen met een geallieerde groep het grootste deel van Zuid-Somalië in handen, waaronder een groot deel van de hoofdstad Mogadishu. De radicale groep heeft eerder verscheidene VN-organisaties en hulpgroepen in de ban gedaan.

Een woordvoerster van World Vision zei dat de organisatie door christelijke waarden gedreven wordt om behoeftigen te helpen. Daarnaast is het wel zo dat het voor medewerkers verboden is om tijdens hun werk het christendom te verspreiden. De woordvoerster zei dat strijders van Al-Shabab, kantoren van de organisatie hebben bezet in Duale Baidoa en Wajid. World Vision heeft zijn medewerkers daarom ook aangeraden om voorlopig thuis te blijven. Het is voorlopig nog onduidelijk welke maatregelen tegen Al-Shabab zullen worden getroffen. 

terroristen

 Leden van Al-Shabab onderweg naar een Somalisch dorp.