Buitenlandse hulp aan Rusland

In een poging Rusland te helpen bij het bestrijden van de bos- en veenbranden gaat Duitsland zuurstofmaskers sturen. Het gaat om 100.000 maskers die zullen worden uitgereikt aan de duizenden militairen die met de brandbestrijding bezig zijn. Ook hulpgoederen in de vorm van slangen en aggregaten zijn onderweg naar de regio.

Duitsland had al eerder hulp aangeboden en de regering in Moskou heeft dat aanbod geaccepteerd. Ook vanuit andere landen is hulp onderweg. Italië heeft twee blusvliegtuigen gestuurd en ook Oekraïne, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië hebben hulp aangeboden. Het is een unicum dat Rusland buitenlandse hulp aanneemt.

Het blijft kommer en kwel in Moskou, met weinig zicht op betere omstandigheden. Het blijft de komende dagen extreem warm en het blijft droog. Er komen nog steeds nieuwe branden bij, de afgelopen 24 uur is het aantal brandhaarden met 300 toegenomen.

Doordat de rook ook in gebouwen is binnengedrongen, wordt geadviseerd om ook binnen mondkapjes te dragen. Dat geldt ook voor de Moskouse metro, die op 85 meter diep ligt. Het sterftecijfer in Moskou ligt op recordniveau, door de branden zijn er in juli twee keer zoveel mensen omgekomen dan in juli vorig jaar. Het aantal sterfgevallen ligt nu op 14.000.