Wyclef Jean presidentskandidaat Haïti

De Amerikaanse hiphopster Wyclef Jean heeft zich donderdag officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen eind november in Haïti. "De Verenigde Staten hebben Obama en jullie krijgen Wyclef", aldus Jean bij zijn inschrijving als presidentskandidaat voor de partij Viv Ansanm. Hij zei tegen omstanders geen geld van hen te willen maar hun macht om verandering te kunnen brengen.

Jean is in Haïti geboren en razend populair in het Caribische land. Hij werd bekend met de hiphopband The Fugees en werkte later met onder anderen artiesten als Shakira.

Na de verwoestende aardbeving in Haïti in januari dit jaar was Jean bij een groot benefietconcert voor het Caribische land. De Haïtitiaanse president René Préval benoemde Jean al in 2007 tot 'goodwill ambassador' van Haïti om de kolossale en chronische problemen van het straatarme en overbevolkte land internationaal voor het voetlicht te brengen. Préval is geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 28 november omdat hij van de grondwet niet nog een keer mag meedoen.

De inmiddels 40-jarige Jean bracht zijn eerste levensjaren door in een buitenwijk van Port-au-Prince. Hij vertrok met zijn ouders naar New York toen hij negen jaar oud was.