OV-chipkaart vaker gebruikt voor treinreizen

Zo'n zeshonderdduizend mensen kunnen hun treinreis inmiddels afrekenen met hun OV-chipkaart. De NS biedt sinds oktober de mogelijkheid landelijk 'op saldo'  te reizen. Het aantal in- en uitcheckpalen op stations wordt steeds verder uitgebreid, meldt het vervoerbedrijf woensdag in zijn halfjaarbericht.

De NS doorliep het afgelopen halfjaar 'redelijk'. In de eerste maanden zorgde het winterweer voor veel overlast, maar ook de staking onder de schoonmakers heeft het oordeel van de reizigers negatief beïnvloed. Inmiddels is het imago weer wat verbeterd. Het aantal reizigerskilometers is vergeleken met de eerste helft van 2009 met 1,1 procent gedaald, voornamelijk door het winterweer. Maar ook de economische crisis heeft nog invloed.

De omzet steeg met twaalf procent naar 2,36 miljard euro; de winst bleef grofweg gelijk op honderd miljoen euro. De hogesnelheidslijn is nog steeds 'fors verliesgevend'. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 62 miljoen euro verlies ingeboekt.

Sinds maart bieden sommige intercity's gratis internet. Eind dit jaar is naar verwachting bijna 27 procent van de intercity's omgebouwd, waardoor dagelijks zo'n 150 duizend reizigers hier gebruik van kunnen maken. In 2012 moeten alle intercity's van de NS en alle treinen van Arriva internet hebben.

Dagelijks reizen zo'n 1,1 miljoen mensen met de trein. Bij de NS werken bijna dertigduizend mensen.