Cohen uit kritiek op informateur Lubbers

Informateur Ruud Lubbers heeft zich niet gehouden aan zijn opdracht om te kijken naar de mogelijkheid van een meerderheidskabinet. Dat heeft PvdA-leider Job Cohen maandag gezegd na een gesprek met Lubbers. Ook Alexander Pechtold (D66) uitte kritiek op de informateur.

Cohen vindt het een 'wonderlijke toestand' dat er een minderheidskabinet komt, terwijl Lubbers als opdracht heeft de mogelijkheden te onderzoeken voor een coalitie met een meerderheid in de Tweede Kamer. Volgens Cohen zijn die mogelijkheden er nog wel degelijk.

"Kennelijk kan een informateur gewoon zijn gang gaan, zonder zich iets van zijn opdracht aan te trekken", zei Cohen, die Lubbers heeft verteld dat hij zijn optreden 'onjuist' vindt. De informateur nam dat volgens Cohen 'ter kennisgeving aan'.

Ook D66-leider Alexander Pechtold heeft zijn 'ontsteltenis' over de gang van zaken geuit bij Lubbers. Met de manier waarop de drie rechtse partijen te werk zijn gegaan wordt de positie van het staatshoofd 'uitgehold', zei Pechtold na afloop. Zijn partij maakt zich al decennia sterk voor een modernisering van het staatsbestel, maar dit is hem te kort door de bocht, omdat het niet eerst in alle openheid is besproken in de Tweede Kamer. "Dit is een breuk met een jarenlange parlementaire traditie."

Cohen sprak overigens tegen dat hij aan de wieg heeft gestaan van de samenwerking tussen VVD, PVV en CDA, zoals VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zeggen. "Rechts is altijd de eerste voorkeur van Rutte geweest. Hij was ook de eerste die zei: verder praten over paars plus heeft geen zin."

De PvdA-leider zei verder dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV 'heel slecht voor het land' zal zijn. Cohen voorziet harde bezuinigingen waar veel mensen de gevolgen van zullen voelen, en 'veel risico's in een moeilijke economische situatie'.

Pechtold viel hem bij; hij voorziet een instabiel kabinet dat polariseert en slecht is voor het internationale aanzien van Nederland. Ook kan het geen hervormingen doorvoeren die door links en rechts worden gesteund.