CDA-prominenten: Géén PVV

Verschillende CDA-prominenten verzetten zich tegen een rechts minderheidskabinet van de VVD en het CDA met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders.

Onder de vooraanstaande CDA'ers zijn de voormalig ministers Bert de Vries (Sociale Zaken) en Hans van den Broek (Buitenlandse Zaken), oud-senator Tineke Lodders en Arie Oostlander, voormalig Europarlementariër en voorzitter van het wetenschappelijk CDA-instituut.

De Vries: "De PVV is een partij die echt erop uit is tegenstellingen op te kloppen in plaats van spanningen te overbruggen. Mijn partij zou de laatste moeten zijn die daaraan mee wil doen."

Wilders 'veel te glibberig'
Oostlander vindt Wilders 'veel te glibberig' om een minderheidskabinet van VVD en CDA vanuit de Kamer te steunen. Daarnaast heeft hij kritiek op partijgenoot en informateur Ruud Lubbers: "Het is raar dat de informateur heeft gemeend het CDA in deze hoek te moeten duwen, in deze nare dwangpositie."

Of het CDA daadwerkelijk akkoord gaat met een minderheidskabinet moet blijken uit een komend referendum onder partijleden.

Op initiatief van interim-partijvoorzitter Herman Bleker mogen CDA-leden zich op het partijcongres voor het eerst uitspreken over een deelname van de partij aan een kabinet. Zelf heeft de waarnemend partijvoorzitter ook 'twijfels en vraagtekens' over de samenwerking met de PVV.

Verzet lokale politici
Tevens staan CDA-prominenten uit de regio niet te juichen bij de plannen voor een rechts kabinet met de PVV.

De Limburgse gedeputeerde Ger Driessen zou liever een kabinet van VVD en PVV zien met gedoogsteun van het CDA. Dat doet volgens hem meer recht aan de verkiezingsuitslag.

'Er hoeft maar weinig mis te gaan'

Ook in andere provincies zijn bij de CDA-Statenfracties soortgelijke geluiden te horen. Leo Born, regionaal voorzitter uit Flevoland: "Ik krijg hier een beetje buikpijn van, maar er zijn weinig andere opties. Samen met de PVV in een kabinet zitten is voor ons uitgesloten, maar parlementair gezien is een minderheidskabinet een zwakke basis; er hoeft maar weinig mis te gaan."

Volgens Born is het nog maar afwachten of er inderdaad een minderheidskabinet zal komen waaraan het CDA deelneemt. "Het partijcongres beslist", aldus de Flevoland-voorzitter. Zeeuwse CDA'ers hebben zich al massaal tegen samenwerking met Wilders uitgesproken.